Sult-alarm i Nord-Etiopia, regjeringen benekter krisen

Panorama Nyheter

Situasjonen i Tigray-regionen i Etiopia er beskrevet som katastrofal, med rapporter om alvorlig matmangel og sultdødsfall. Siden juli har over 200 mennesker, hovedsakelig barn, mistet livet av sult i Edaga Arbi. Tigrays administrative leder, Getachew Reda, advarer om en sultkatastrofe på nivå med den fra 1984-85. Til tross for dette, nekter den etiopiske sentralregjeringen, ledet av Nobel fredsprisvinner Abiy Ahmed, for at det er en sultkrise i Tigray.

Sentralregjeringens kommunikasjonssjef beskylder Tigrays lokalmyndigheter for å politisere krisen. På bakken rapporterer lokale helsearbeidere om dødsfall og en desperat mangel på ressurser for å bistå de sultende. Jan Nyssen, en erfaren Tigray-forsker, understreker at situasjonen er verre enn det som rapporteres, med omfattende underernæring og en svekkelse av regionens ressurser på grunn av krig og mangel på nedbør.

Mangel på nødhjelp har blitt forverret av avsløringer om svindel med nødhjelpsmidler på et nasjonalt nivå, noe som førte til at organisasjoner som USAID og Verdens matvareprogram midlertidig stoppet nødhjelpsforsyninger. Teklewoini Assefa fra Relief Society of Tigray (REST) bekrefter alvoret i situasjonen, med en dyp matkrise og dramatisk økning i fattigdom. Han rapporterer også om over to millioner internt fordrevne personer som ikke kan vende hjem og en betydelig mangel på nødhjelp.

FNs nødhjelpssjef og OCHA har uttrykt bekymring for situasjonen i Nord-Etiopia, med fire millioner mennesker i fare for sult. De påpeker behovet for økt finansiering og hjelpearbeid for å møte de akutte behovene.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *