Leder for et «autokrati» er favoritt til Nobels fredspris

Nettavisen| Thomas Paust

304 kandidater er nominert til Nobels fredspris. Her er PRIOs fem nobelfavoritter.

Nobelkomiteen kunngjorde forrige uke at 304 kandidater var nominert til årets Nobels fredspris. Fristen for å nominere utløp 1. februar.

Tradisjonen tro har PRIO (Institutt for fredsforskning) laget en topp fem-liste (såkalt shortlist) over hvem de mener og tror fortjener årets Nobel fredspris.

1. Abiy Ahmed

Den etiopiske statsministeren Abiy Ahmed topper listen til PRIO. Ahmed tiltrådde som landets statsminister i april i fjor. På kort tid har han gjennomført en rekke tiltak som muligens kan resultere i en Nobels fredspris til høsten.

Ahmed har fått i stand en formell fredsavtale med nabolandet Eritrea etter en langvarig og blodig konflikt. Han har innledet dialog med interne opprørsgrupper i Etiopia, opphevet landets unntakstilstand, igangsatt demokratiske reformer, benådet politiske motstandere, opprettet et eget fredsdepartement og dannet en regjering hvor halvparten av ministrene er kvinner – inkludert presidenten. I tillegg er alle landets minoritetsgrupper representert i regjeringen.

– Han har fortsatt mye å levere på, og det er fortsatt slik at Etiopia sitter på landområder som de i henhold til grensekonvensjonen skal gi tilbake til Eritrea. Han er leder for en ettpartistat, og kommer fra et dominerende ettparti i Etiopia. Det å sørge for at man kommer på en klar vei til demokratiske reformer, er avgjørende og viktig. Så får vi se hvor langt han har kommet når Nobelkomiteen fatter sin beslutning i september, sier PRIO-direktør Henrik Urdal til Nettavisen.

Etiopia har fortsatt ikke frie valg, og Urdal sier at landet rangerer under 150 på Liberal Democracy-indeksen til V-Dem, noe som tilsier at det ikke er et demokratisk land.

– Det er litt avhengig av hvilken kategorisering man bruker, men Etiopia regnes ikke som et demokratisk land. Det er heller ikke et diktatur, som er et litt popularisert uttrykk som gjerne brukes om land som Nord-Korea. Etiopia er et autokrati. Det er fortsatt ikke regnet som et fritt land, men er ifølge Freedom in the World-rapporten det landet i verden som i 2018 beveget seg raskest i riktig retning, sier Urdal.

Definisjonen på et autokrati er en styreform hvor all makt er samlet på én hånd eller hos én enkelt gruppe uten at de har konstitusjonelle eller institusjonelle begrensninger.

Les mer.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recent
Comments