Sivilbefolkningens nye hverdag i Tigray: Frykter soldatene, jakter på mat

Folk dør av sult i den konfliktherjede Tigray-provinsen i Etiopia. Bønder er blitt drept og deres eiendeler plyndret av eritreiske soldater alliert med den etiopiske regjeringshæren. Folk flykter til hovedbyen Mekele eller ut på landsbygda i håp om å kunne få mat.

Behovene er enorme og folk sulter, men store deler Tigray er utilgjengelig for FNs nødhjelpsarbeidere og internasjonale hjelpeorganisasjoner. Lokale organisasjoner er i gang med nødhjelpsarbeid noen steder.

Ifølge den seneste rapporten fra FNs nødhjelpskontor OCHA er sikkerhetssituasjonen «ustabil og utforutsigbar». Det er aktive kamphandlinger i flere deler av provinsen. Humanitær adgang uten hindringer forblir et problem snart tre måneder etter starten på konflikten. Flere internasjonale hjelpearbeidere og nødhjelpstransporter venter på de riktige tillatelsene til å kunne bevege seg nordover og inn i Tigray.

I mellomtiden er det mange hundretusener som sulter, og som lever i frykt for soldater på plyndringstokst.

Sult har drevet dem på flukt. De gikk til fots til Mekelle. I begynnelsen fikk de hjelp fra familie og venner. Etter hvert gikk de tom for mat.

– Vi lider selv om vi har penger. Vi sulter fordi Abiy (Etiopias statsminister, red.anm.) har stengt bankene. Vi får ikke lov til å bruke våre egne penger i disse vanskelige tider, sier “Merhawit” til Bistandsaktuelt.

– Min mor døde mens hun sov. Hun hadde håpet i det lengste at noen ville komme med mat til oss. Men det skjedde ikke, sier Gebretensye.

Folk fra landsbyene rundt Axum og Adwa trekker seg inn mot byene fordi avlingene de skulle hatt til mat er blitt brent.

Det er mellom 2 og 4 millioner mennesker med behov for matvarehjelp ifølge FN, mens helsesystemet har brutt fullstendig sammen. 60 000 mennesker har flyktet til nabolandet Sudan, mens nærmere en halv million er internt fordrevne.

Bistandsaktuel)

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *