,

Konflikten i Tigray i Etiopia: Dette har skjedd og slik er nødresponsen

Leger Uten Grenser | Hundretusener av mennesker har blitt tvunget på flukt, og rundt 50.000 har flyktet til Sudan. Her er en gjennomgang av noe av det som har skjedd, og hva Leger Uten Grenser gjør for å hjelpe menneskene i nød.

I starten av november 2020 brøt det ut kamper i Tigray-regionen i Etiopia som tvang mennesker på flukt og har ført til store humanitære behov. Mange av de som fortsatt befinner seg i Tigray-regionen befinner seg i mindre landsbyer, avsidesliggende områder, eller de er fanget mellom lokale kamper. Leger Uten Grenser har siden midten av desember 2020 hatt medisinske team inne i Tigray, og vi har siden starten av konflikten gitt helsehjelp til dem som har flyktet til nabolandet Sudan.

En stor andel av dem som har flyktet til Sudan er barn. De har flyktet fra alt de hadde, og har nå store og umiddelbare behov for grunnleggende ting som vann, husly, helsehjelp og mat.

I de områdene vi har fått tilgang til i Tigray, bor titusener av mennesker i forlatte bygninger og på byggeplasser i Shire, Dansha og Humera. Andre har fått husly av vertsfamilier i østlige og sørlige deler av regionen. Tilgang på mat, rent vann, husly og helsehjelp i disse områdene er svært begrenset. Vi har også hørt rapporter om at folk gjemmer seg i fjellene og de mer avsidesliggende områdene i regionen.

Kritisk infrastruktur rammet

Noen steder har vi sett at kraftlinjer er kuttet, vannforsyninger ikke fungerer, telefonlinjer er nede, banker er stengt og mange er redde for å dra tilbake til hjemmene sine. Det er vanskelig for mange å kontakte slektninger og nære, og mange har ikke mulighet til å kjøpe inn det grunnleggende de trenger.

Kampene sammenfalt med innhøstingssesongen, og avlingene var i tillegg blitt angrepet av ørkengresshopper. Allerede før konflikten eskalerte, var det matmangel og rundt én million mennesker var avhengige av humanitær hjelp.

Selv om lokale myndigheter og organisasjoner nå deler ut mat i enkelte områder, når de ikke ut til alle som trenger det.

Flere hundre tusen mennesker er rammet av konflikten, og den kan også destabilisere andre deler av landet og regionen, med potensielt katastrofale humanitære konsekvenser.

Les videre >>

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *