,

Søreide: Eventuelle menneskerettsbrudd i Tigray må etterforskes

iTromsø.no  | Utenriksminister Ine Eriksen Søreide er bekymret over rapporter om menneskerettighetsbrudd og overgrep i krigsherjede Tigray, og sier det må granskes.

I et skriftlig svar til Rødts Bjørnar Moxnes om hva regjeringen mener om krigen i Etiopias Tigray-region, og hva utenriksdepartementet gjør med saken, sier Søreide at Norge «som en bekymret venn av Etiopia» er klar til å tilby støtte til framtidige freds- og forsoningstiltak.

Jeg forventer at partene i konflikten respekterer internasjonal humanitærrett og unngår brudd på internasjonale menneskerettigheter. Eventuelle brudd på humanitærretten og menneskerettighetsovergrep må etterforskes og straffeforfølges, sier Søreide.

Utenriksministeren viser til at Amnesty International har meldt om grove menneskerettighetsbrudd vest i Tigray, men at det er vanskelig å ut informasjon fra regionen, som har vært avskåret fra omverdenen siden krigen brøt ut i starten av november.

– Vi legger til grunn at det kan komme flere rapporter med påstander om menneskerettighetsbrudd og overgrep, sier Søreide.

– I samarbeid med det internasjonale samfunn vil Norge fortløpende vurdere ulike tilnærminger for å få verifisert konsekvensene av konflikten og eventuelle brudd på internasjonal humanitærrett og internasjonale menneskerettigheter, sier Søreide, og understreker at en granskings- og undersøkelseskommisjon kan fremmes gjennom ulike deler av FN-systemet.

(©NTB)

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *